Un millor abast orgànic, significa més likes a Instagram

Com funciona l’algoritme d’Instagram i perquè no és tan important com creus

Des que Instagram va abandonar el feed cronològic, descobrir com funciona el misteriós algoritme s’ha convertit en tot un repte per a social media managers, influencers i qualsevol persona que vulgui aconseguir que el seu contingut arribi al màxim d’usuaris possible. S’havia escrit molt i s’havien viralitzat molts consells sobre com hackejar el sistema per vèncer el totpoderós i canviant algoritme, fins que a mitjans de 2021 Instagram va decidir llançar una mica de llum sobre aquest tema i revelar, per fi, el seu funcionament. Amb tot, 2022 ha arribat amb l’anunci de nous canvis que podrien canviar les regles del joc.

En aquest post t’explicarem com funciona l’algoritme d’Instagram, quines novetats prepara la xarxa social de Meta per aquest 2022 i com ho pots fer per millorar l’abast orgànic de les teves publicacions.

L’algoritme d’Instagram

Comencem pel principi. Ja fa uns quants anys que Instagram va substituir l’ordre cronològic en què apareixien les publicacions per una jerarquització basada en un algoritme que decideix què és el que veiem cada vegada que obrim l’app. En concret, determina quines publicacions surten a l’inici del feed i en quin ordre, quines apareixen a la secció Explorar i quin és l’ordre de presentació de les Històries, els vídeos en directe i els Reels. Així que podríem dir que l’algoritme d’Instagram és el conjunt de regles que controlen l’abast orgànic del nostre contingut.

L’objectiu de la xarxa social és que l’usuari gaudeixi i trobi contingut interessant perquè passi més estona navegant per l’app. La raó és simple: més temps equival a més anuncis visualitzats i, per tant, més ingressos per a la plataforma. Així, el que es pretén amb la introducció de l’algoritme és conèixer millor els seus usuaris i, a partir de la seva activitat, predir quin contingut li pot agradar.

Algoritmes, posts, stories i reels

En realitat no hi ha només un algoritme que dictamini què és el que volem veure quan entrem a Instagram. L’ús que fem de cadascuna de les seves funcionalitats és diferent i això queda reflectit en els mecanismes que s’utilitzen en el feed i les Stories, a la pestanya d’Explorar i als Reels. Per exemple, al feed i a les Stories volem veure-hi sobretot el que publiquen els nostres amics, per això es prioritza contingut de comptes amb els quals interactuem sovint, començant per les seves publicacions més recents (compte amb publicar massa sovint perquè l’app intentarà no ensenyar gaires posts seguits de la mateixa persona). Per ordenar els continguts, l’algoritme es basa en dades com quants “m’agrada” ha rebut el post, quant fa que s’ha publicat, quantes persones han interactuat amb el compte recentment i el teu historial amb el creador del post, com ara si acostumeu a comentar-vos mútuament.

A la pàgina Explorar, d’altra banda, el que volem és descobrir nous creadors. Per això, arribar a colar-se a les pantalles dels usuaris adequats és una gran oportunitat per poder arribar a més persones i aconseguir nous seguidors. Aquí l’algoritme buscarà ensenyar-nos contingut que creu que ens interessarà segons els posts que ens hagin agradat o amb els quals hàgim interactuat, fixant-se també en elements com els noms dels comptes, els hashtags, les localitzacions o les paraules clau que apareguin al text de les captions. A més, ens mostrarà contingut que li hagi agradat o que li pugui agradar a altres usuaris amb un perfil semblant al nostre. A Reels passarà una cosa semblant: a partir de la nostra activitat i de les estadístiques de cada vídeo, com el nombre de visites, la popularitat del so que utilitza o la popularitat del seu creador, Instagram ens recomanarà contingut personalitzat. Totes aquestes dades serviran perquè els algoritmes prediguin quines publicacions ens interessaran, durant quanta estona les estarem visualitzant o si hi interactuarem, ja sigui comentant, compartint-les o clicant “m’agrada”. El propòsit serà sempre que passem més temps a l’app.

Aprofitar l’algoritme per aconseguir un bon abast orgànic a Instagram

Simplificant-ho molt, cadascun dels algoritmes actua d’una manera diferent, però tots tenen el mateix objectiu: personalitzar al màxim l’experiència de l’usuari i mostrar-li contingut que li pugui interessar. Per això, a l’hora d’aconseguir un bon abast orgànic no hi ha trucs ni fórmules magistrals que valguin, el més important és oferir contingut que la gent vulgui veure.

Al final tot es redueix en tenir una bona estratègia en aquest sentit i crear publicacions que interessin, entretinguin, agradin i engresquin a la teva audiència. Coneix bé els teus seguidors i el teu públic potencial i motiva’ls perquè interactuïn amb el que publiques. Com més ho facis, més rellevant seràs i més visibilitat tindràs. Tenir un bon engagement és especialment important perquè indica que un creador ha sabut cultivar una relació genuïna amb els seus seguidors i això interessa molt a les marques, que solen prestar més atenció a aquesta dada que al nombre de likes o de seguidors, ja que al cap i a la fi, si els usuaris confien amb un creador és més probable que escoltin el seu missatge. A banda, com ja hem vist, les interaccions són molt importants per als algoritmes i millorar en aquest aspecte repercutirà en el teu abast. Et donem algunes claus per fer-ho:

1 – Treu tot el suc a Reels:

Els vídeos curts són ideals per explicar històries, aprofundir més en el que vols explicar a la teva audiència i mostrar la teva personalitat. A més, un vídeo capta l’atenció de l’usuari durant més temps i ja hem vist que això és una cosa que Instagram valora. No cal que siguis un gran cineasta perquè la creació de vídeos pugui jugar al teu favor. Al final el més important és tenir certa gràcia i crear contingut que generi interaccions i que es comparteixi. Això últim, sobretot, indicarà a la plataforma que el teu contingut és de qualitat o que, al menys, genera algun tipus de reacció, i t’ajudarà a arribar a més usuaris. Com a TikTok, la clau és estar al dia de les modes tant de tipus de vídeo com de sons i sumar-t’hi afegint, és clar, el teu toc personal, així que passar uns minuts al dia veient què publica la gent és una bona inversió.

2 – Aprofita les Stories per interactuar:

Instagram cada vegada introdueix més eines per facilitar la interacció entre els usuaris i els creadors, aprofita-les. Llança enquestes i preguntes, fes quizzes i anima als teus seguidors a col·laborar i compartir contingut.

3 – No deixis cap comentari sense contestar:

Contestar als missatges privats i als comentaris, a banda d’ajudar-te a mantenir una bona reputació i a comunicar-te amb els teus seguidors, també contribuirà a augmentar el teu engagement. A més, per a l’algoritme les teves respostes seran considerades com un comentari més, fet que augmentarà el còmput total.

4 – Esbrina quan els teus seguidors estan connectats:

 Instagram valora les interaccions i és important generar-les durant els primers segons després de publicar el teu contingut, si no, pot quedar enterrat en un mar de posts i històries d’altres comptes. Per aquest motiu és important captar els teus seguidors quan són més actius i, per tant, més propensos a interactuar.

5 – Sigues consistent:

No s’hi val abandonar el teu compte i intentar compensar-ho publicant molt contingut de cop. És més important trobar una freqüència de publicació que funcioni per a tu i que et permeti ser consistent que publicar molt sovint.

6 – Tingues una estratègia de hashtags:

No pots abusar d’ells ni pretendre que facin tota la feina, però els hashtags són un molt bon suport a l’hora d’augmentar l’abast d’una publicació. L’algoritme de la pàgina Explorar funciona, a grans trets, mirant què li agrada a altres persones que interactuen amb els mateix contingut que tu i recomanant-te publicacions similars. La manera més fàcil que té per determinar aquestes semblances és a través dels hashtags. Així que amb un bon ús de les etiquetes, estaràs ajudant a l’aplicació a trobar usuaris a qui els pugui interessar el teu contingut.

7 – Aposta pels carrusels

Instagram ja no és només una app per a compartir fotografies, però malgrat que altres funcionalitats siguin més populars no t’oblidis d’elles. La millor manera de publicar imatges per aconseguir un millor abast orgànic és fent-ho amb carrusels perquè ens ajudaran a fer que els nostres seguidors passin més temps mirant el nostre contingut.

8 – No descuidis el text:

Escriu captions que aportin valor als usuaris, com informació que els pugui ser útil o resultar curiosa. L’important és que els motivi a continuar llegint i a interactuar. Fes preguntes, demana que comparteixin opinions, consells o experiències; no et tallis a l’hora de ser explícit amb el que vols que facin.

9 – Aporta contingut rellevant:

Una de les coses en què es fixen els algoritmes és la rapidesa a l’hora de prémer like o respondre a una publicació, també en el nombre de persones que hi ha interactuat en oposició a les que han seguit fent scroll. Fer publicacions de qualitat, que sorprenguin o cridin l’atenció, contribuirà que l’algoritme detecti que allà hi ha bon contingut i t’ajudarà a promoure’l.

En resum, publicar bon contingut, ser consistent i generar engagement són les millores maneres d’aconseguir que els algoritmes d’Instagram t’ajudin a millorar l’abast orgànic de les teves publicacions. Però, algoritmes a banda, Instagram sempre premiarà el contingut atractiu que generi interacció. No cal obsessionar-se amb els canvis que puguin patir (tot i que sempre va bé estar al dia!) perquè a la plataforma de Meta li interessa que passem temps a la seva app i la millor manera de fer-ho és oferir-nos raons per quedar-nos-hi. Això tampoc canviarà amb la seva darrera novetat, la tornada de l’antic feed cronològic prevista per a algun moment de 2022. En un altre intent d’oferir una experiència el més personalitzada possible, l’app donarà a l’usuari l’opció de triar si vol veure les publicacions en ordre temporal o segons el que dicta l’algoritme i, a més, introduirà una nova opció que li permetrà crear un llistat de creadors preferits i veure totes les seves publicacions en un mateix feed. Ja s’ha començat a provar en alguns comptes, però no se sap quan s’implementarà de forma generalitzada o si quedarà tot en un assaig.

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en whatsapp
WhatsApp